Taets van Amerongen
Logo Logo
25 juli 2018

Wat is een Nul-op-de-meter-woning?

Je ziet het steeds vaker, nieuwbouwwoningen die nul-op-de-meter genoemd worden. Maar wat is nul-op-de-meter nu precies? Betekent dit nu écht dat je nul euro aan energiekosten hebt? We gaan het je uitleggen, lees mee!

Zelf energie opwekken

Nul-op-de-meter betekent dat een woning energie opwekt en je niet of nauwelijks afhankelijk bent van fossiele brandstoffen, zoals gas. Een nul-op-de-meter woning wekt op verschillende manieren zijn eigen energie op voor elektriciteit en warmte. Dat gebeurt op 5 manieren:

1. Isolatie

Stap één bij duurzaam wonen is het terugdringen van het energieverbruik door isolatie. Door toepassing van hoogwaardige isolatietechnieken blijft het in huis het hele jaar door aangenaam en gezond.

2. Zonnepanelen

Het dak van de woning is voorzien van zonnepanelen waarmee je je eigen stroom op een duurzame wijze opwekt. Je kunt het hele jaar door, in de zomer en in de winter, rekenen op voldoende energie voor jouw huishouden.

3. Luchtwarmtepomp

Met de luchtwarmtepomp wordt je woning verwarmt. Het buitenelement van de warmtepomp onttrekt warmte uit de buitenlucht. Dit werkt zelfs als het buiten flink vriest. Die warmte wordt gebruikt voor de vloerverwarming en voor warm tapwater. De warmtepomp werkt op de stroom die de zonnepanelen opwekken.

4. Warmteterugwinning

Een douchepijp-WTW (WarmteTerugWinning) haalt warmte uit het wegstromende douchewater en gebruikt dit om het koude leidingwater voor te verwarmen. Het warme en koude water stromen gescheiden langs elkaar heen in tegengestelde richting. Het koude water zal daardoor veel warmte opnemen. Hierdoor is er minder energie nodig om het douchewater op temperatuur te brengen.

5. Meachnische ventilatie

De woning is uitgerust met een uitgebalanceerd ventilatiesysteem. Hierbij wordt verse lucht de woning ingeblazen in de leefruimten, zoals in de slaapkamers en de woonkamer/keuken. Er wordt gelijktijdig binnenlucht afgezogen in keuken, toilet, badkamer en de opstelplaats van de wasmachine. De toegevoerde lucht wordt voorverwarmd en gefilterd voordat het de verschillende ruimtes in stroomt. Dit zorgt voor een aangenaam, gezond binnenklimaat en spaart energie.

Comfortabel wonen

We kunnen je geruststellen. Drie minuten douchen voor een beter milieu klinkt heel positief, maar er zijn maar weinig mensen die echt na drie minuten of minder onder de douche vandaan springen. En gelukkig kun je dus milieuvriendelijk én langer douchen! En datzelfde geldt voor de temperatuur in huis. Een nul-op-de-meterwoning heeft vloerverwarming en is zo goed geïsoleerd dat de winters warm en de zomers koel zijn. En je dus niet in de winter met drie truien aan in huis hoeft te lopen.

Geen energielasten

Met een nul-op-de-meter woning heeft een gemiddeld gezin, bij bewust energieverbruik, geen energielasten! In de afbeelding hieronder laten we zien wat een realistisch verbruik is van een gezin van drie. We hebben geen ouderwetse stroomvretende drogers als uitgangspunt genomen, maar energiezuinige apparaten.

Rabo GroenHypotheek

Koop je een milieuvriendelijke en duurzame nieuwbouwwoning in De Taets van Amerongen? Dan kan je € 9.000 meer lenen en kan de Rabo GroenHypotheek interessant voor je zijn. Met een GroenHypotheek krijg je tijdens de eerste rentevaste periode 0,5% korting op de hypotheekrente voor 10 jaar vast. Voor het aanvragen van een Rabo GroenHypotheek heb je een Groenverklaring nodig, alle woningen van De Taets van Amerongen hebben een dergelijke Groen verklaring. Deze Groenverklaring wordt afgegeven voor 10 jaar. je krijgt rentekorting op uw GroenHypotheek voor de duur van uw Groenverklaring. Lees alles over de rentekorting Rabo Groenhypotheek.

Wil je meer informatie? Kom op vrijdag tussen 15.00 - 17.00 uur naar het gratis hypotheek inloopspreekuur op één van de Rabobank kantoren. Liever een afspraak maken? Bel Erik Valster op het nummer: 06-10864594 of stuur een e-mail naar: erik.valster@rabobank.nl.

Voor de beste ervaring maakt deze website gebruik van cookies. Wat betekent dit voor jou?